keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Treenikevään kohokohta: Suunnistusta ja Jukolatsemppausta Hannu Airilan kanssa

Torstaina 29.5. innostunut 15 hengen joukko SOSElaisia ja SOSEmielisiä täytti vapaa-ajankeskus Kuusijärven luentosalin Vantaalla, missä Suunnistusosasto Suunta Etelään jäsenet ja maajoukkuesuunnistaja Hannu Airila tapasivat ensi kertaa livenä. Tätä oli odotettu jo pitkään ja tunnelma taisi olla ovensuussa jopa hieman jännittynyt, mutta kun rennonoloinen Hannu toivotti meidät halauksin tervetulleiksi vapautui tunnelma välittömästi. Tästä tulisi hyvä ilta!

Esittelykierroksen jälkeen Hannu kertoi meille inspiroituneensa harrastelijatiimistämme kuullessaan viime talvena SOSEen Elinan ja Killin haastattelun Yle Puheen ’Mun Tiimi’ -sarjassa. Jutussa käydään läpi SOSEen syntyhistoriaa, innostusta suunnistuksesta yleensä ja mainitaanhan siellä ne kuukkelitkin. Hannu kertoi ajatelleensa haastattelua kuunnellessaan, että ”näiden tyyppien täytyy olla aika hullua sakkia, kun ovat noin innoissaan suunnistuksesta"

Yhteydenpito Hannun kanssa ja ajatus yhteisistä treeneistä sai alkunsa Twitterissä. SOSEen periaatteena on alusta alkaen ollut avoin viestintä ja halu kertoa myös muille kaikista mahtavista seikkailuista ja kommelluksista suunnistuksen ihmeellisessä maailmassa. Twitter on tähän erinomainen kanava ja tunnuksella @TeamSOSE operoivalle joukkueellemme onkin ollut luontevaa pitää yhteyttä @Airhannu'n kanssa juuri siellä. Talven ja kevään mittaan ehdittiin jutella SOSEeen tavoitteista #tonninjoukkoon, metsässä vaanivista uhista #kuukkelitkumoon ja käydä läpi kehitystavoitteita esimerkiksi yösuunnistuksen suhteen. Ja talvella syntyikin myös idea yhteisistä yösuunnistustreeneistä. Hannu löysi huippuliigan ja MM-katsastuksen välistä sopivan raon ja kutsui meidät Kuusijärvelle. Varsinaisen pimeän yön sijaan harjoitus päätettiin toteuttaa illansuussa ja lopputulos oli Jukola-henkinen Yösuunnistusharjoitus päivänvalossa.

Ennen varsinaista käytännön suunnistusosuutta SOSElaiset kuuntelivat hiljaa nelinkertaisen Jukola-voittajan opastusta valmistautumisesta Jukolaan, eri osuuksien ominaispiirteistä sekä Kuopio-Jukolaan erityisesti liittyviä vinkkejä. Kiitämme Hannua tästä erittäin hyödyllisestä katsauksesta Kuopion kisa-alueeseen, maastoon ja rataosuuksiin. Vinkit tulivat tarpeeseen ja henkisen valmentautumisen puolella sivuttiin myös vanhaa tuttua suunnistuksen kostoa. Erityisesti SOSEen uusi Jukola-pelikirja oli hieno ja tervetullut koonti siitä, mitä meidän kaltaisen joukkueen tulisi Jukolaan valmistautuessa huomioida. Nyt jaamme blogissamme tämän huippusalaisen pelikirjamateriaalin! #topsecret #tonninjoukkoon
KLIKKAA TÄSTÄ Team SOSEen Pelikirjaan

Tämän jälkeen olikin aika siirtyä luokkahuoneesta käytännön suunnistusharjoitusten pariin. Hannu oli tukijoukkoineen valmistanut Kuusijärven lähimetsiin kaksi rataa, joita innokkaat SOSElaiset lähtivät kiertämään. Hannu itse lähti lyhyempää rataa kiertävän joukon mukaan ja jakoi neuvojaan yösuunnistukseen liittyen – ja tulihan siinä iso määrä myös ihan perussuunnistukseen liittyviä vinkkejä.

Hannun joukoissa radan kulkeneet SOSElaiset muistelevat mieleen jääneen esimerkiksi, että
-keltainen läiskä kartassa on aukko. (Miten sen pienen aukon huomaa metsästä?)
-Maastoa kannattaa lukea (Olisipa yhtä hyvä kuin Airila)
-Isot kivetkin osaavat piiloutua hyvin (Entä sitten oikeasti pimeässä?)

Ennen kaikkea metsässä oli kiinnostavaa seurata pieniäkin reittiratkaisuja, joita maajoukkuesuunnistaja valitsee.

Hiki saatiin pintaan erityisesti pidemmällä radalla ja harjoituksen jälkeen oli aika pyyhkiä muutkin pölyt Kuusijärven mahtavassa savusaunassa. Taisi osa SOSElaisista pistäytyä myös itse Kuusijärvessä viilentymässä.

Saunan päälle oli Hannu parhaaseen pasteijatyyliin järjestänyt paikalle hienot tarjoilut ja tarjosimmekin hänelle mahdollisuutta liittyä SOSEeseen perinteistä pasteiosastojareittiä pitkin. Moni SOSElainen on noussut Jukola-joukkueeseen kunnostauduttuaan ensin pasteijaosastossa eli huoltojoukoissa. Saunan jälkeen oli hyvä kuivatella ja käydä vielä läpi spekutusta Jukolasta, MM-katsastuksista, huippuliigasta ja muutama suunnistusjuorukin kuultiin.

Illan päätteeksi kiitimme Hannua ikimuistoisesta illasta lähes suoraan painosta tulleella SOSEen t-paidalla ja pullollisella kuohuvaa. Yhteistyö tulee jatkumaan, Jukolan jälkeen on varmasti hyvä käydä yhteinen spekutus itse kunkin suorituksista Vehmersalmen metsissä ja käytännön harjoituksiakin saattaa tulla lisää. Kuten joku SOSElainen totesikin jälkeenpäin: ”Sopivasti hulluutta ja hyviä asioita tapahtuu!”

Kiitos Hannu vielä mahtavasta illasta – tällä flowlla SOSE suorastaan lentää Jukolan yössä!
Illassa oli sen verran paljon sisältöä, että pelikirjan antamia neuvoja analysoidaan varmasti vielä Jukolan jälkeenkin. Tekniikkavinkit ja tsemppaus ovat hyvässä muistissa! #tonninjoukkooon

Ps. Huumori yhdistää :)
SOSEessa on ollut tapana nauraa itselleen ja naurua on jaettua muillekin. SOSEen Elina on aikaisemmin avautunut pelostaan suuria kiviä kohtaan. Ilmeisesti tämä oli maajoukkueen miesten mielestä sen verran huvittavaa, että Airila ja Petteri Muukkonen muistivat Elinaa ja SOSEtta muun huumorin ohella tällä oivallisella MM-tason kettuilulla:


Linkkejä:
Hannu Airilan kotisivut
@AirHannu Twitterissä
Petteri Muukkosen kotisivut
Kuusijärven ulkoilualue

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti